zondag 30 september 2012

FREIBURG THE GREEN CITY -5

Een zeer belangrijke factor in deze geslaagde ecowijk is de mobiliteit.

De fiets(kar) rules! 


De fietskar wordt echt veelvuldig gebruikt, om kinderen, honden, boodschappen, enz... te vervoeren.  Ook wordt ze gewoon als buggy gebruikt door wandelaars.Een beeld van de hoofdstraat: links een breeeeeeed wandel-en fietspad, daarnaast de begroeide beek, daarnaast de begroeide trambedding (waardoor de tram niet veel lawaai maakt), daarnaast toch ook een straatje voor de auto's met bezoekersparkeerstroken en daarnaast opnieuw een breeeeeeeeeeeed wandel-en fietspad.   Maar u ziet het al op de foto: ook de autoweg wordt voornamelijk bevolt door fietsers.
De zijstraatjes zijn kleine asfaltbaantjes waar je wel met de auto in mag om tijdelijk je boodschappen thuis af te zetten, maar waar verder ook voetgangers en fietsers primeren.
De auto's worden 'verbannen' naar 2 parkeergarages aan de rand van de wijk.Langs de hoofdstraat vind je een lekkere biobakker, biosuperette, tweedehands kinderwinkel, tweedehands kledingwinkel, een boekenwinkel, een fotograaf, een ijssalon, de gezellige bar Suden en aan de kop een grotere supermarkt.  Verder in de wijk vind je een fietsenwinkel (ah ja) en nog enkele creatieve bedrijfjes, een school en een kinderdagverblijf.
Alles wat je nodig hebt, is in de buurt dus.  En de tram brengt je echt in no time naar de stad.
Geen wonder dat veel mensen er niet eens een auto hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten