vrijdag 28 september 2012

FREIBURG THE GREEN CITY -4

 
Ik citeer even uit dit interessante boekje:

"Een eerste opvallende indruk: heel veel gezinnen met jonge kinderen die vrijuit spelen. De bijna autovrije wijk is hun domein. Het lijkt wel een perfecte omgeving. De tram doorkruist het midden van de wijk en brengt de bewoners snel, op tien minuten, naar het stadscentrum.  Voetgangers, fietsers en openbaar vervoer krijgen zichtbaar prioriteit. Groen is de dominante kleur. De wijk oogt stedelijk maar het landschap blijft heel open."

Die indruk hadden wij dus ook. En ik zeg het, na een week, vonden we het er het paradijs op aarde. 
En waarom werkt dat daar dan allemaal zo goed?

Ik denk in de eerste plaats omdat het initiatief ontstaan is vanuit de bewoners zelf.
"Wij creëren de wereld, zoals wij hem willen."

Gelijkgezinde geëngageerde mensen die samen het heft in handen hebben genomen én daarbij gesteund zijn door de stad.   De stad Freiburg heeft de gronden van deze voormalige kazerne (vandaar de naam "Vauban") gekocht om een duurzame stadsontwikkeling mogelijk te maken.  En heeft zo ook nieuwe woontypologiën en vormen van cohousing mogelieen kans gegeven.  Wat een zaligheid voor de architecten.  Die hebben deze droom kunnen vormgeven en hebben dat met verve gedaan.

Overal zijn er buitengaanderijen en buitentrappen, die het sociale contact bevorderen.  Er zijn open tuinen en privé tuintjes, er is gedacht aan het gemeenschapsleven met veel speelruimte voor de kinderen, maar er is ook oog voor privacy, bvb. bij de schikking van balkons.
Oversteken en zonwering bepalen het ritme van de architectuur, strakke vormgeving contrasteert mooi met de ecologische materialen en woekerende begroeiing.  De woonblokken zijn zeer divers en kleurrijk, met veel open ruimte ertussen.Ook de latere projecten, zoals het gebouw waar wij logeerden, zijn volgens deze principes gebouwd, hoewel ze niet meer ontstaan zijn vanuit cohousing.  Maar door deze architectuur en de omgeving werkt het.  Mensen spreken ons aan op de gaanderij, iedereen heeft er zijn schoenen en speelgoed zomaar buiten staan, fietsen in de stallingen zijn zelden op slot...  Je ziet geen vandalisme, de sfeer is goed en nodigt enkel uit tot vrolijk samen-wonen.
1 opmerking: