woensdag 30 januari 2013

GLAZEN BOERDERIJ

De Glazen Boerderij is het laatste gerealiseerde project van MVRDV.Zoals bij veel projecten gaat er een heel verhaal aan vooraf.
De dorpskern van Schijndel werd in de Tweede Wereldoorlog per ongeluk gebombardeerd. In plaats van deze her op te bouwen, koos men voor de vlucht vooruit: afbreken en een ruimere kern maken. Zo ontstond een grote leegte op de markt.

Willy Maes van MVRDV stuurde in 1980 zelf een voorstel naar de gemeente om deze leegte op te vullen.  Na 20 jaar kreeg hij een telefoontje om dit te doen.  Verschillende voorstellen en politieke commotie volgden.

Uiteindelijk stelde de gemeente zelf vast wat er op deze plaats zou mogen gebouwd worden:
Een voldoende groot volume om een uitgebreid programma te herbergen, met een hoogte 'als de rest van Schijndel', een dakhelling 'als de rest van Schijndel' en materiaalverbruik 'als de rest van Schijndel'.

Dat zorgde voor een eureka-moment bij Willy Maes:  hij zag hierin meteen een typische boerderij, maar dan wel 1,8 keer groter.  Ze maakten een gebouw in de vorm van een gemiddelde boerderij in glas en lieten hierop het beeld van een boerderij printen.
De verschaling levert volgens de architect een interessante vervreemding op.
De print op het glas doet hier nog een schepje bovenop.
De Glazen Boerderij is een multifunctioneel gebouw en is een verzamelpunt voor restaurants, winkels, kantoren en een wellness-centrum.  Om voldoende licht en etalageruiten te hebben, werden bepaalde delen van de print weggevaagd.Kitsch of Kunst?
Enkel op basis van foto's kan je moeilijk een oordeel vellen natuurlijk.
Mij lijkt de detaillering van het glazen volume wel heel geslaagd.  Het volume is echt heel puur, waardoor de print enorm uitkomt.  Zou toch graag eens een kijkje gaan nemen daar.

Foto's via architectenweb.

1 opmerking:

  1. Schijndel, het is niet ver bij mij vandaan. Een goede reden om er eens een kijkje te nemen!

    BeantwoordenVerwijderen