woensdag 23 januari 2013

BRUG OF TUNNEL?

Nee, het gaat niet over de Oosterweelverbinding, daar had ik u even liggen.
Maar ik vraag mij af of deze fantastische brug van RO&AD Architecten nog wel een brug te noemen valt.


De West Brabantse Waterlinie is een verdedigingslinie van een reeks forten en steden met een inundatiegebied in het zuidwesten van Nederland. De linie stamt uit de 17de eeuw, maar is in de 19de eeuw aan zijn lot overgelaten. Bij het herstellen van de linie was er voor de toegankelijkheid een brug nodig over de gracht van één van de forten, Fort de Roovere. Dit fort krijgt een recreatieve functie met wandel -en fietsroutes. 

De ontwerpers vonden het oneigenlijk om een brug te maken over een gracht van een verdedigingsbouwwerk, zeker als die brug ook nog eens komt te liggen aan de kant waar de vijand werd verwacht.   "Daarom hebben we een houten brug gemaakt die je niet ziet. De brug ligt als een sleuf in in de gracht en in het fort en vormt zich zo naar de contouren van het landschap. Van een afstandje zie je zo de brug niet liggen omdat de grond en het water tot aan de rand staan. Kom je dichterbij dan opent het fort zich aan je door een smalle sleuf. Je loopt als Moses door het water het fort op."


Zeer subtiel en bijzonder geslaagd ontwerp, als je het mij vraagt.


5 opmerkingen:

 1. Geweldig. Had het al eerder gezien in een reportage. Creatieve geesten kunnen een...hm brug slaan tussen idee en uitvoering hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi! EN als het veel regent, dan loopt de brug niet onder, dan kan het water weg? IK ben eigenlijk benieuwd, hoe het dan gaat met vriezen, zoals nu. Moet je dan een sprongetje maken, om de brug over te steken? Hihi, ik zie mezelf er al in kukelen. Maar: Ik vind het een prachtig ontwerp.

  En wat een moppie is Aaron, smelt-smelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens de uitleg die ik hier vond (http://www.smartplanet.com/blog/design-architecture/ro-ad-architects-how-the-moses-bridge-works/3838) komt er geen water over de rand van de brug omdat er elders in de gracht 2 dammen zijn gebouwd; als het waterniveau stijgt, dan gaat het water over de dammen en niet in de brug. Maar bij hevige regen is er een pomp onder de brug om water weg te pompen.
   En ja, inderdaad, ik zou dat nu ook wel eens willen zien met schaatsers erop :-)

   Verwijderen