vrijdag 19 april 2013

REGENBOOG WAS & PLAS


Wasbare luiers: de voordelen zijn gekend:

Goed voor het milieu.
Goed voor de portemonnee.
Goed voor de billetjes en de zindelijkheid.

De vooroordelen zijn ook gekend natuurlijk.
Mijn mama: "ge zijt zot".
Dat bleek wel van ergens te komen: ze heeft dat moeten gebruiken, 30 jaar geleden, voor mijn billetjes, maar dan nog de ouderwetse tetradoeken.
Nee, ik ben niet zot en de hedendaagse luiers zijn echt wel anders en verschillen op zich niet zo erg veel van wegwerp.

Het blijkt zelfs beter mee te vallen dan ik had gedacht.
Het moeilijkste was eigenlijk kiezen welke.
All-in-one luiers leken me het gemakkelijkst.
En meegroeiluiers, dan hoef je ze niet in elke maat te kopen.
Op internet is er een ruime keuze. Itti Bitty, (daar zweert Kaatjes mammy bij), Totsbots, mullymuskut, bumgenius, ...
Ik zag door de bomen het bos niet en ging toch maar naar een info-avond van Doekjes en Broekjes.
Bij alle bovenstaande die ik opperde, zeiden ze: ja, er zijn grote fans, maar niet iedereen was er tevreden van, dus verkopen we ze niet meer. Tja.
De nieuwe visie van de Totsbots Easyfit waren ze wel aan het testen.

Ik ben toch blij dat ik hun advies gevolgd heb.
Het zijn bamboeluiers geworden met aparte overbroekjes.
Want zo moeilijk zijn twee broekjes nu ook weer niet. En hiermee raken we dus zonder problemen de nacht door. Ookal is ons ventje een goed plasserke.
We hebben een paar aio's, voor onderweg, maar daar hebben we al wel eens een accidentje mee, dus eigenlijk blijven die meestal in de kast liggen.
Ik moet er wel bij zeggen dat ons ventje enkel nog borstvoeding krijgt, dus ik ben wel benieuwd wat dat gaat geven als hij vast voedsel begint te eten.  Maar daarvoor hebben we dan een rol papieren inleggertjes.
Ha, ondertussen eet hij dus wel vaste voeding. En ook dat valt mee. Papieren inleggertje gewoon weggooien. En de rest wassen. Als hij enkel een plasje heeft gedaan, kan de inlegger ook mee gewassen worden (tot 10 keer). Zo blijft het afval alsnog beperkt.

Voor onderweg hebben we zo'n luierwaszakje met rits en ook daar ben ik tevreden van. Geen lekken en geen geurtjes.

Nadeel van bamboeluiers is dat ze heel traag drogen.  (Ik heb dat getest in september - nog geen verwarming op - dat duurde meer dan 24u).  Dus moet ik wel bekennen: ik doe ze in de droogkast.  Maar ter mijne verdediging: zelfs dan, heeft ecowerf berekend, blijft het milieuvoordeel nog groot en wij hebben wel geïnvesteerd in een energiezuinige warmtepompdroogkast (ttz gekregen als geboortecadeau van de schoonouders) en wij hebben een klein huis met vloerverwarming, dus ik kan ze hier niet overal over de radiatoren gaan hangen.  Maar binnenkort hopelijk buiten op de wasdraad...

En voor mij nog een groot voordeel: ze zijn zoveel kleurrijker dan wegwerppampers!!!




PS: Morgen is het "The Great Cloth Diaper Change".  Nu ben ik over het algemeen niet zo geïnsteresseerd in wereldrecords, maar omdat het eigenlijk een poging is om wasbare luiers te promoten, doen we mee!
Misschien kom ik jullie wel tegen morgen om 10u30 in Leuven.



6 opmerkingen:

  1. Waauw, zo'n toffe kleurtjes! Wij hebben hier nog steeds geen herbruikbare luiers. In ons vorig huis was er geen plaats voor een droogkast. Nu wel, maar we denken dat als we dat in huis halen, we het veel te veel gaan gebruiken terwijl het niet nodig is (drogen aan de lucht). Denk je dat het haalbaar is zonder droogkast?
    Dus als ik het goed begrijp gebruik je overdag alleen de Totbots en doe je er 's nachts zo'n popolinobroekje over?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mja, we hebben ook 6 jaar zonder droogkast gedaan en dat ging perfect. Ik probeer het gebruik te beperken tot de luiers en handdoeken. De rest gaat nog altijd op een rekje. Voor de luiers zou je ook andere kunnen kopen, waarbij katoen gemengd is met kunststof, die drogen sneller. Of je kan er wat meer kopen, dan kan het geen kwaad als ze nog niet droog zijn. Wij hebben er een 20-tal. 15 aparte en 5 all-in-ones. Maar aangezien we meestal de aparte gebruiken is 15 eigenlijk wat te weinig. Met het aparte systeem moet er wel altijd een overbroekje over. De bamboe luier is voor de absorptie en het overbroekje is de waterdichting, zeg maar.

      Verwijderen
    2. Ik wou toch even zeggen dat ik heel benieuwd was naar die luiers. En toen we samen naar de winkel gingen om ze te bekijken was ik er direct weg van.

      Verwijderen
    3. Fijn dat je ze ook zo leuk vindt!

      Verwijderen
    4. Ik was vorige week bij D&B, maar toen waren ze (eenmalig) gesloten die dag. Ben echt benieuwd... :-)

      Verwijderen
    5. Oh, wat jammer zeg. Volgende keer meer succes!

      Verwijderen