woensdag 24 april 2013

LIEFSTE AARON WEEK 27 *SPECIAL EDITION*

Lieve Aaron,


Vorige zondag was je 6 maanden oud.
6 maanden al!
En toeval of niet, maar na een kleine omzwerving, kwam het geboortecadeau van je meter aan uit Australië. Je moet weten liefje, dat ligt echt aan de andere kant van de wereld. Verder kan je niet, want dan kom je al terug.

We hebben samen het cadeau uitgepakt -je houdt ook van het kleurrijke knisperende papier, en toen begrepen we meteen waarom het wat langer geduurd heeft:W A U W !!
Een echt granny's squares dekentje!!  Helemaal voor jou, met liefde en geduld gemaakt door je meter.
Wat een prachtig cadeau.


En het wordt nog mooier.  Hoe kan dat?
Wel, een tijdje geleden was het ARTEFACT-festival in STUK en wilde ik graag gaan voor "The Mending Project" van Lee Mingwei.

The Mending Project is "een interactieve conceptuele installatie waarbij iemand aan een grote tafel zit bij wie allerlei soorten gehavend textiel kan worden binnengebracht. Je kiest de kleur van de draad en ziet hoe het kledingstuk wordt hersteld. Het herstelde kledingstuk, met de gareneindes nog zichtbaar, wordt op tafel gelegd met eerder herstelde stukken. Op de laatste dag van de tentoonstelling kan iedereen zijn kledingstuk terug afhalen."

Het herstelwerk heeft volgens de kunstenaar ook een emotionele waarde, afhankelijk van hoe persoonlijk de beschadigde kledij is, bv. je favoriete T-shirt vs. een oud, nauwelijks gebruikt tafellaken. Die emotionele herstelling wordt gekenmerkt door de keuze van de draad, die een andere, vaak contrasterende kleur heeft dan het te herstellen textiel, om zo de herstelling te gedenken. In tegenstelling tot een kleermaker, die zal proberen te verdoezelen dat het kledingstuk ooit beschadigd was, is dit herstelwerk een vorm van viering van de reparatie: ‘hier werd iets goeds gedaan, een geschenk werd gegeven, dit kledingstuk is zelfs mooier dan ervoor.’

We zijn er toen niet geraakt.
Maar moet je nu wat weten?  The Mending Project is blijkbaar ook in Sidney langsgeweest op de biënnale.  En jouw dekentje is daar wel geraakt!


Lieve schat, ik hoop dat het je trouwe bondgenoot wordt in dromeland, dat het je kan verwarmen, letterlijk en figuurlijk en dat je het zal koesteren, en wie weet ooit aan je kleinkinderen zal geven...
En ondertussen doet het ook prima dienst als zonwering.


3 opmerkingen:

  1. Mooi zeg! Een deken met een verhaal. En dat daar heel wat tijd in is gestoken, weet ik uit ervaring. Zo'n schoon cadeau (en een tof project Mending Project)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi dekentje én een mooie blogpost

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel graag gedaan lieve Aaron, ik hoop dat je veel plezier van hebt en net zoals je nichtje je dekentje overal meeneemt. x Meter Magaly

    BeantwoordenVerwijderen