donderdag 25 april 2013

LIVING ARCHITECTURE

U kent Alain De Botton allicht als filosoof, van boeken als "De troost van de filosofie" en "De architectuur van het geluk".
De titel van het laatste boek verklapt het al een beetje: deze mijnheer is ook geboeid door architectuur.
Hij is ervan overtuigd dat architectuur, ruimtes, onze omgeving mee ons geluk bepalen. Hij begrijpt niet waarom de Britten (en dat geldt toch ook in zekere mate voor de Vlamingen) blijven vasthouden aan bouwmethodes en esthetische waarden uit een vorige eeuw.
Waarom ze de hedendaagse architectuur en technieken niet omarmen om kwalitatieve huizen te bouwen.

Omdat architectuur bij het grote publiek vaak onbekend (en dus onbemind) blijft, heeft hij het project "living architecture" uit de grond gestampt.
Hij stelt gerenommeerde architecten aan om vakantiewoningen te bouwen in Engeland.  Zodat iedereen eens kan logeren en leven in een knap staaltje architectuur.

Wat een nobel doel.
En wat een boeiende projecten komen eruit voort.

De meest in het oog springende is "The balancing Barn" van MVRDV. (Die u hier al vaker bent tegengekomen, maar dat is toeval, hoor.)

Het project dat ik tot nog toe het mooiste vind is "The Shingle House" van NORD.
Mooi geïntegreerd in de omgeving.  Sober, maar het is verdorie moeilijk om iets er zo sober te doen uitzien.  It's all in the details.


Het is gelegen in Dungeness, in het zuiden van Kent. Een beetje een verlaten gebied, met vervallen strandhuisjes en loodsen, aangespoelde boten die vergaan op het strand. De schoonheid van vergane glorie. Het ontwerp verwijst naar de strandhuisjes uit de buurt.


De raamopeningen zijn zeer zorgvuldig gemaakt, getuige dit prachtige "streepje landschap".

Andere ramen kunnen dan weer volledig openschuiven, wat zeker op vakantie geweldig is: binnen-buiten leven.


Het interieur is in contrast met de buitenschoolse volledig wit geschilderd. Dit versterkt nog het strandhuisgevoel. 'Het huis charmeert in zijn eenvoud en is opnemen vriendelijke manier rauw.', zegt De Botton in dit artikel.

Moest dit huis nu in een land met een ietsje minder regenachtig klimaat liggen, ik had al lang geboekt!

Ik vind het een prachtig project, en ben benieuwd naar de woningen die nog in ontwikkeling zijn, o.a. van Peter Zumthor.

Hoedje af voor Alain de Botton.
Zoals de Vlaamse Bouwmeester ook al heeft willen zeggen met zijn 'Prijs Bouwmeester': een goed project heeft een goede ontwerper, maar vooral een goede opdrachtgever.  
Een architect alleen kan geen architectuur maken.

1 opmerking:

  1. Heel schoon, ga ik een van de komende dagen wat nader bekijken..

    BeantwoordenVerwijderen