dinsdag 8 oktober 2013

DAG VAN DE ARCHITECTUUR

"Architectuur is te traag voor internet en te groot voor televisie. 
Een gebouw wordt er pas een gebeurtenis als het instort. Zoals bij het World Trade Center in New York (...). Van het einde zijn meer foto´s en video´s rondgegaan dan van toen het er nog stond. " schrijft Joost Meuwissen.

Als opener van een column kan dat wel tellen.
De schrijver heeft een punt natuurlijk.  Architectuur staat niet hoog op de agenda en architecten worden niet beroemd.   Ook (zeker)  in Vlaanderen blijft architectuur altijd een beetje het stiefmoederlijk behandelde broertje in de cultuur.  Hoewel het VAi erg zijn best doet dit te keren.
En ondanks het feit dat Vlaanderen per inwoner belachelijk veel architecten heeft.  Misschien wordt iedereen die hier dan toch geïnteresseerd is in architectuur dan maar architect?

Joost Meuwissen gaat nog verder : "Ze (de architectuur) heeft nog altijd liever geen publiek."
Nou, daar ben ik het niet mee eens.
Architectuur moet je beleven en dat kan enkel ter plaatse.
Dus rep u naar de Dag Van de Architectuur ! 
Ga naar de site en kies u voor komende zondag een leuke wandeling uit of een gebouw waarvan u altijd al wel eens had willen binnen piepen.  Geniet van een (landelijk of stedelijk) landschap.  Dwaal erin rond en gebruik al uw zintuigen.
Daarom werkt ze niet op tv of op sociale media.
Daarom is het bijna archaïsch in deze tijden.  Toch hunkeren mensen naar het uitzetten van hun met-henzelf-vergroeide schermen en op zoek te gaan naar ervaringen.
Laat architectuur nu net daarvoor gemaakt zijn.


1 opmerking:

  1. Dag Liesbeth, kan je ons even een email sturen ivm de panton chair? Alvast heel erg bedankt! Elisanna & Fynn (elisanna.fynn@gmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen