woensdag 2 oktober 2013

FAMILIE JULES

OVAM organiseert jaarlijks een wedstrijd Ecodesign voor studenten.
Met de OVAM Ecodesign Award voor studenten wil de OVAM de studenten belonen die milieuknelpunten bewust in hun ontwerp aanpakken. Op deze manier hopen we deze jonge ontwerpers te inspireren om ook later in hun professionele loopbaan, oog te hebben voor ecodesign.

De awards worden uitgereikt op 23 oktober.

Ik vind het een heel goed initiatief om de designers van de toekomst alvast kennis te laten maken met recyclage.  En het levert heel wat leuke ontwerpen op.
Zoals deze familie Jules, ontworpen door Pieter Van den Poel, Nele Verbeke en Charlotte De Ruytter.

Tapijtoverschotten afkomstig van productie, maar ook van oude catalogussen worden geklemd tussen twee multiplex zijpanelen.  Door het klemmen van de tapijten ontstaat een zacht zitvlak.  De zijpanelen worden in verschillende afmetingen gemaakt en zo ontstaat een familie: Jules, Julien en Juliette zijn speels en strak tegelijk.  Ze zijn robuust en kunnen dus lang mee.  Op het einde van hun levenscyclus zijn de verschillende materialen gemakkelijk terug te scheiden om dan opnieuw gerecycleerd te kunnen worden.

Ik licht er nu eentje uit, de dames van I Love Eco schreven al over dit geweldige "Tirelock", en er zijn er nog leuke te vinden, neem eens een kijkje!

De winnaar van vorig jaar, Sep Verboom, brengt zijn ontwerp zelfs op de markt nu via zijn website fantasized.eu.


foto's via fantasized.eu


Seppe ging 5 maanden op de Filippijnen wonen en zag er met eigen ogen de enorme afvalproblematiek.  Zo werd hij uitgedaagd om een ontwerp te maken met het lokale afval.
Een kleurrijke lampenkap werd geboren, gemaakt uit ventilatoren uit "junkshops" en afval van de weefindustrie. Ze worden met de hand gemaakt door de lokale bevolking.

En zo zie je telkens weer dat recyclage en creativiteit zo'n boeiende objecten kunnen opleveren!

3 opmerkingen:

  1. De familie Jules zie ik helemaal "zitten"! (Haha dat is een Toon Hermanske doen...)
    Ik ben echt helemaal fan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, die lamp! Ik krijg ineens de behoefte om plaats te maken in huis!

    BeantwoordenVerwijderen