dinsdag 18 juni 2013

ZERO PLASTIC WEEK IN DE BADKAMER

Dat is wel een heel ander paar mouwen dan de keuken.

Shampoo, douchegel, tandenborstel, tandpasta, lippenbalsem...
Ik mag dan wel eco-douchegel ed. kopen, die komt wel in plastiek flessen.
Mooie plastiek flessen, dat wel.
Iedere keer als er één leeg is, twijfel ik om ze weg te gooien.  Of ik er toch niet iets mee kan doen.
Maar je kan ook niet alles bijhouden, dus dan gaat ze toch maar weer de vuilbak in.

Mijn tandenborstel is van gerecykleerd plastiek, maar hé, dat blijft nog steeds plastiek en nadat ik hem gebruikt heb, gaat hij wel de gewone vuilbak in.  Preserve zegt dan wel dat ie opnieuw gerecykleerd kan worden, maar hoe dan wel?  In de pmd mag ie toch niet.Nu ik er opnieuw naar zoek, vind ik alternatieven:  een houten tandenborstel of een biologisch afbreekbare tandenborstel, waarvan je dan ook nog eens de hoofdjes kan vervangen, dus enkel die hoeft weg te gooien.  Zodra mijn voorraad tandenborstels op is, schakelen we over op deze.

En ook voor tandpasta blijken er alternatieven te zijn.
Een ionische tandenborstel waarbij het gebruik van tandpasta overbodig wordt, door een titanium staafje.  Oh ja?  Ja, blijkbaar komen er in contact met licht en water ionen vrij die tandplak bestrijden.
Dat intrigeert mij wel, dat zou ik wel eens willen testen.  Maar deze week kan ik hem toch niet kopen, wegens gemaakt uit ... jawel, plastiek.  Jammer.

Een ander alternatief zijn Toothy Tabs, tabletjes in een kartonnen dozeke, waar je even op moet kouwen en dan gaat het schuimen en poets je je tanden verder zoals je gewoon bent.
Die ga ik zeker eens proberen!

En bij Lush vind je eigenlijk ook een oplossing voor alle andere badkamerbenodigdheden:  in plaats van vloeibaar, verkopen ze alles vast.  En bijgevolg te verpakken in karton of tinnen dozekes.
Dat ik ze nog niet eerder ontdekt heb!
Nochtans kreeg ik enkele jaren geleden voor kerst al eens zo'n massageolie-zeepachtig ding in een prachtig dozeke van mijn tante.  Mijn 'frank' was toen nog niet gevallen.

't Is nog even wachten om over te schakelen hierop.  Ik had mij namelijk voorgenomen om eerst alles wat er nog in de kast ligt, inclusief staaltjes ed.  op te gebruiken, alvorens nog iets te kopen voor de badkamer.  Ik heb zo'n gevoel dat we nog even voortkunnen...

En er is natuurlijk nog een mogelijkheid voor zij die tijd hebben, met name de Transitië-methode: zelf maken!

1 opmerking:

  1. Lol, "de Transitië-methode"!

    Ik vond de Toothy Tabs maar niets, en zelf tandpasta maken duurt niet lang. Verder gebruiken wij alleen zeep, mijn vriend voor lichaam en haar, ik voor lichaam en natriumbicarbonaat voor het haar. De basisdingen zijn gemakkelijk vervangbaar; specifieke crèmekes en lotions zijn vaak ook niet moeilijk, maar er kruipt al wat meer werk/tijd in, dat wel :)

    BeantwoordenVerwijderen