vrijdag 27 maart 2015

FAIR WEAR FRIDAY STARRING HET ZWANGERSCHAPSROKJE DAT PAS WERD AFGEMAAKT ALS DE BABY ER AL 3 MAAND WAS


Kan de titel nog langer?

We beginnen deze fair wear friday post met het verhaal van het rokje:

Ik had nog een heel oude linnen broek liggen in de kast, die ik niet wegdeed, omdat ze nog dienst kon doen als zwangerschapsbroek.  Toen eind april ergens het buikje toch al begon te groeien, haalde ik ze uit de kast.  Om 's avonds te constateren dat ze was gescheurd.  De stof was ook echt ontzettend dun geworden.  Dus kwam meteen het idee om de boordband te reKycleren en een rokje te naaien.

Ik had sweaterstof gekocht voor Aaron, maar vond die nu ideaal hierbij passen.
Wegens gebrek aan energie en tijd (ik ga het hier maar niet nog herhalen, deze zwangerschap was echt vermoeiend), bleef het liggen.

Eind augustus kreeg ik een schop onder mijn kont van de buurvrouw, en begon ik te knippen.
Eerst tekende ik een patroon over van een ander zwangerschapsrokje, om dan te constateren dat de stof daarvan héé ééél stretchy was, en dat dat bij deze sweaterstof niet goed ging komen.  Ik zou er nooit in passen.
Dan maar Allemaal Rokjes van Mme Zsazsa erbij gehaald.  Dat patroon getekend in maat 40, geknipt om dat te constateren dat dat veel te groot ging zijn.
Nog wat verkleind.
En toen, toen bleef dat alles weer liggen.
Op de kast, lelijk in de weg.

Tot februari.  Jawel, Annabel was toen al 3 maanden.  Toen stak ik het ding op twee uur in mekaar.  Tsssss.
Schromelijk te laat, maar anderzijds, mijn gewone kleren passen nog niet terug en dit rokje wel, dus ik kan er toch nog efkes geniet van hebben.De outfit van vandaag:
(pffff outfitfoto's blijven nemen van mezelf vind ik niet gemakkelijk)

- Rokje:
zelfgemaakt
boordstof gerecyKleerd van een oude broek
sweaterstof van Textielfabrique
lintje van Hexagoon

Qua timing scoort dit rokje niet schitterend, maar qua fair en ecogehalte gelukkig wel!


- Borstvoedingstopje: H&M conscious collectie

Ook een duimpje voor deze!


- Legging: H&M

Dat krijg je als je toch nog eens in de H&M komt voor bovenvermeld topje en eigenlijk ook een legging wilt, maar die zijn er dan niet in de conscious collectie.
H&M scoort klasse C op rankabrand, hetgeen wil zeggen dat ze op de goede weg zijn, maar nog veel beter kunnen.  De Conscious Collectie zou je ook een stap in de goede richting kunnen noemen.
En elk initiatief verdient het om toegejuicht te worden.
Anderzijds is het een beetje schizofreen om je bewust te zijn van het probleem en dan slechts een deel van je kleren fair maken en de rest nog steeds niet.  Je zou het ook een marketingtruc kunnen noemen om bewuste consumenten als u en ik toch nog in hun winkel te krijgen.
En zie, het is hun nog gelukt ook.


- Gilet:  Talking French

Deze is ongeveer 8 jaar oud, en dus nog van voor de tijd dat ik bewust consumeerde.
Rankabrand kent Talking French niet en op hun website spreken ze met geen woord over duurzaamheid of ethiek.  Dus concludeer is dat dat merk niet ok is.
Maar goed, ik heb ze nu toch, dus ga ik ze dragen tot ze op de draad versleten is.


- Schoenen:  Hush Puppies

Aiai, ze scoren een E-label op rankabrand omdat ze geen niet transparant zijn en geen informatie geven.  Noot aan mezelf: nooit meer kopen! (ondanks de lekker zachte bonte voering van binnen)


Conclusie: we waren goed begonnen, maar de totale outfit is niet bepaald ok.
Ik toon hem omdat ik eerlijk wil zijn.
Ik doe mijn best, maar ik zit nog met een hele hoop kleren in mijn kast die niet fair zijn en ja, ik zondig zelfs nog soms en koop dan een legging of schoenen die niet ok zijn.
Maar goed dat ik zelden tijd heb om te winkelen.


Uit de rest van de stof knipte ik trouwens een broekje voor Aaron.
Maar wat gebeurt er als je dat pas maanden later effectief ineenzet?Juist ja, dan is het voor Annabel.
1 opmerking:

 1. Mooi kleurrijk geheel! Gelukkig ben je er niet eerder aan begonnen... nu is het een "gewoon" rokje geworden en ga je er nog lang plezier van hebben! Ik ben fan van de kleurtjes!
  En wat de patroontjes van de madam betreft .... ik hoorde al dat die maten niet echt kloppen... maar wel leuk hé als een 40 te groot blijkt! Dat is goed voor ons zelfvertrouwen! ;-)
  We moeten snel eens afspreken... voor selfmadeonliemie cadeautje Annabel (en ook weer eens voor Annabel zelf uiteraard!)... of ik heb hetzelfde voor als jij met de broek voor Aaron... enne ook voor het machien!
  En voor lessen over ecologische kleding want daar ben ik een leek in! Wat het plastiekarme shoppen betreft dat lukt al wonderwel goed! Flink van de tante hé!
  Liefs
  T.Onliemie

  BeantwoordenVerwijderen